Sıkça Sorulan Sorular

Bu sayfada koordinatörlüğümüz tarafından düzenlenen eğitimler ve kurslarda sıklıkla sorulan soruların bir derlemesi yapılmıştır. Bu derleme Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilmiş olup, ilgili tarihte güncel proje rehberlerindeki bilgilere göre düzenlenmiştir. Rehberlerin ve dolayısıyla burada sunulan bilgilerin güncellenmesi olasıdır. En güncel bilgilere ulaşmak için proje rehberlerine (2204A-Proje Rehberi, 2204B-Proje Rehberi) danışılması önerilmektedir.

1. Nasıl Başvuru Yapabilirim?

Proje sahibi öğrenci veya öğrencilerin ve varsa danışmanın TÜBİTAK Araştırmacı Bilgi Sistemi’ne (ARBİS) üye olması; eğer proje sahibi öğrenci veya öğrenciler ile varsa danışmanın üyelikleri mevcutsa bilgilerinin güncel olması gerekmektedir. ARBİS kullanım kılavuzuna ARBİS KILAVUZU  adresinden ulaşabilirsiniz.

https://ebideb.tubitak.gov.tr/basvuruacikprogramlar.htm sayfasında başvuruya açık programlar sekmesinden 2204 A ya da 2204 B seçebilir, kimlik doğrulama sisteminden giriş yaparak başvuru ekranını açabilirsiniz.

Başvurular çevrim içi kanallarla yapılacak olup, herhangi bir belge göndermeniz gerekmemektedir.

2. Geçmiş yıllarda yaptığım bir projemi revize ederek yarışmaya katılabilir miyim?

Hayır, daha önce yarışmalara katılmış bir projeyi revize ederek yarışmaya katılamazsınız. Aynı ya da başka isimlerle ve/veya aynı ya da benzer içerikle (konuyla) herhangi bir proje yarışmasına, bu yarışmanın son başvuru tarihinden önce başvurusu yapılmış veya katılmış projelerle bu yarışmaya başvuru yapılamaz. Bu kurala uymadığı tespit edilen projeler, hangi aşamada olursa olsun yarışmadan elenir.

3. Projem ne kadar özgün olmalı?

Projenizin ön değerlendirmesindeki en önemli kriterlerden biri budur. Projeniz alanda özgün ve yaratıcı bir çalışma olmalıdır. Jüri üyeleri, değerlendirilme öncesinde proje konusunun veya yönteminin özgün ve yaratıcılık kriterine uygunluğunu Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler ile arama motorları aracılığı ile araştırır.

Projelerin, öğrencilerin özgün düşüncelerinden kaynaklanması, kendileri tarafından şekillendirilmiş, danışarak ama kendi bilgi ve becerileri ile yapılması gerekmektedir.

Lise seviyesindeki öğrencilerin pek çok konuda yeterli bilgi düzeyine sahip olması, tüm bilimsel gelişmelerden haberdar olması beklenemez. Üniversiteler ve araştırma merkezleri gibi imkân ve kabiliyeti çok geniş yerlerde çözülmüş problemlerin ve özellikle yurt dışında çözülmüş problemlerin, lise öğrencilerimizin bakış açısıyla tekrar çözülmesi de lise seviyesinde özgün olarak kabul edilebilir. Bu noktada çözümün kendi imkânları ve kapasiteleri ölçüsünde öğrenciler tarafından yapılmış olması esastır. Daha önce çözülmüş problemden mutlaka proje içerisinde bahsedilmesi, hatta yeni sonuçlar ile argümanlar oluşturularak karşılaştırma yapılması etik kurallara uygun olacaktır. Fikir aşamasında veya devam etmekte olan projelerle yarışmaya başvuru yapılmaz. Projelerin, Proje Rehberinde belirtilen formatta ve sonlandırılmış olarak yarışmaya başvurusunun yapılması gerekir.

4. Projemde anket/ölçek/görüşme uygulayacağım, etik kurul ya da yasal uygulama izni almalı mıyım? Nelere dikkat etmeliyim?

Proje hazırlığında kullanılması planlanan veri toplama araçlarının (test, anket, görüşme formu, vb.) elektronik başvuru sistemine PDF formatında yüklenmesi gerekir. 

Hedef kitlesi MEB’e bağlı okulların paydaşlarından (öğrenci, öğretmen, veli, yönetici , personel vb.) oluşan araştırma projeleri için, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Araştırma Uygulama İzinleri Genelgesi (2024/41) kapsamında https://arastirmaizinleri.meb.gov.tr/ adresinde bulunan Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Modülü’ne başvuru yapılmalıdır.


Veri toplama aracının uygulanacağı kişilerden (18 yaşından büyük) çalışmaya gönüllü olarak katıldıklarına dair yazılı izin/onam alınmalıdır.


Hedef kitlesi 18 yaş altındaki öğrencilerden oluşan araştırma projelerinde veli izin/onam belgesi mutlaka alınmalıdır.


Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan kurum/kuruluş vb. yerlerde yapılan araştırma projeleri için ise ilgili kurum/kuruluştan izin belgesi ile katılımcılardan katılımcı onam formu alınmalıdır.


https://arastirmaizinleri.meb.gov.tr/  adresinden alınan Araştırma Uygulama İzin Belgesi ile izin/onam belgelerinin bir örneği sisteme yüklenmelidir.


Tüm izin/onamların alındığı bilgisine proje raporunda yer verilmelidir.


İzin/onam belgeleri gerektiğinde/talep edildiğinde ibraz edilmelidir.


Araştırmada kullanılması planlanan anketi geliştiren kişilerden gerekli kullanım izinlerinin ve varsa telif haklarının alınması gereklidir.  

İçerik itibarıyla etik izin alınması gereken projelerde ilgili kurum ve kuruluşlardan etik izin alınması zorunludur. (Örn: Hayvan deneyi içeren projeler vb.)


5. Aklımda bir proje fikri var. Hangi alandan katılacağıma karar veremiyorum.

Aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlar sizi uygun alana yönlendirecektir.

Proje Rehberinin “Tematik Alanların Açıklamaları” bölümünde tüm tematik alanların açıklamaları mevcuttur. Projenizin içeriğine en yakın olduğunu düşündüğünüz alanı ve tematik alanı seçerek yarışmaya başvuru yapabilirsiniz. Projeler başvuru yapılan ana alanda görevlendirilecek jüri tarafından değerlendirilecek olup proje içeriğinin tematik alanla olan ilişkisi değerlendirmede etkili olacaktır. Başvuru aşamasında yapılan ana alan ve tematik alan seçimlerinde başvuru süreci bittikten sonra değişiklik yapılmayacaktır.

6. Projemizle bölge sergisine davet edildik. Ne yapmalıyız?

Ön değerlendirmede başarılı bulunan projeler, bölge aşamasına davet edilir. Bölge aşamasına çağrılan projeler, belirlenen kriterler üzerinden değerlendirilir. Yapılması durumunda sergi için gerekli stant, pano, masa ve sandalye gibi malzemeler ile sözlü sunum için gerekli bilgisayar ve projeksiyon cihazı TÜBİTAK tarafından temin edilir. Projeler bir uygulama ya da model, tasarım içeriyorsa masa üzerinde sergilenebilir. Sergi süresince öğrenci grupları, misafirler ve jüri üyeleri projeleri ziyaret ederek, projeyi hazırlayan öğrencilere sorular sorabilir. Bu sırada danışmanlar sözlü sunum ve sorulara kesinlikle müdahale etmemelidir. Bölge aşamasına katılan öğrencilerin 10 dakikalık bilgisayar ortamında sunu (en fazla 30 slayt) hazırlamaları gereklidir. Sözlü sunum sadece öğrencilerin katılımıyla jüri üyelerine yapılır. Etkili bir şekilde hazırlanan sunu ve poster sunumu, projelerin bu aşamada başarılı olmasında önemlidir.

7. Bir kişi birden fazla projede görev alabilir mi? Proje ekibinde farklı okullardan kişiler yer alabilir mi?

Yarışmaya, Türkiye ve KKTC’de öğrenim gören tüm lise veya ortaokul öğrencileri katılabilir.

Yarışmaya her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok üç öğrenci tarafından hazırlanır.

Bir projede sadece bir danışman görev alabilir ve danışman birden fazla projeye danışmanlık yapabilir. Lise düzeyinde düzenlenen yarışmalarda projede danışman olması zorunlu değildir. 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında projede danışman olması zorunludur.

Yarışmaya başvurusu yapılacak bir projedeki öğrenciler ve danışman farklı okullardan olabilir.

8. Proje sürecinde BİDEB tarafından herhangi bir maddi destek sağlanıyor mu?

Hayır, TÜBİTAK BİDEB proje sürecinde maddi destek sağlamaz.

9. Bölge sergisine davet edildim. Katılmak zorunda mıyım?

Evet, sağlık nedenleri gibi zorunlu haller dışında tüm proje ekibinin sergiye katılması ve jüriye sunum yapması zorunludur. Zorunlu nedenlerle proje ekibindeki öğrencilerin katılamaması ya da katılımdan feragat edilmesi durumunda TÜBİTAK yetkililerine bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu amaçla hazırlanacak dilekçede öğrenciler, danışman ve veli imzasının bulunması gerekmektedir.

10. Araştırmada dikkat etmem gereken etik kurallar nelerdir?

11. Geçmiş yılların projelerine nasıl ulaşabilirim?

Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na geçmiş yıllarda katılan projeleri görmek için https://www.tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/arastirma-projeleri-yarismalari/icerik-basvuran-tum-projeler adresini ziyaret ediniz.

Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na geçmiş yıllarda katılan projeleri görmek için, https://www.tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/ortaokul-ogrencileri-arastirma-projeleri-yarismasi/icerik-basvuran-tum-projeler adresini ziyaret ediniz.

12. Proje değerlendirme kriterleri nelerdir?

Projeler öncelikle içeriğe bakılmadan biçim açısından incelemeye tabi tutulmaktadır. Kriterler aşağıdaki gibidir: 

Jüri tarafından projelerin ön değerlendirme sürecinde ise genel itibarıyla aşağıdaki kriterler dikkate alınır:

A. Özgünlük ve Yaratıcılık:

B. Bilimsel Yöntem:

C. Kaynak Taraması:

D. Sonuç ve Öneriler:

E. Uygulanabilirlik:

F. Bilimsel Etik:

G. Özümseme:

Bölge ve final aşaması değerlendirme sürecinde yukarıda verilen kriterlerle birlikte bu ölçüt de dikkate alınır.

13. Projenin yarışmadan elenmesi ya da jüri tarafından reddedilmesinin nedenleri nelerdir?

Bölge ve final sergilerine davet edildikleri halde mücbir sebep olmaksızın sergi açılışına katılmayan, sergi boyunca stant başında olmayan ve mülakat sırasında hazır bulunmayan öğrencilerin projeleri değerlendirmeye alınmadan elenecektir.

Kişilik haklarını ihlal eden ve kamuoyunda bilinen insanlara hakaret içeren cümleler kullanılmamalıdır.

Son başvuru tarihinden önce aynı projeyle başka bir yarışmaya katıldığı ya da başvurduğu belirlenen projeler, hangi aşamada olursa olsun yarışmadan elenecektir.

Eksik veya yanlış bilgi ile yapılan başvurular ve başvuru sisteminde çevrimiçi başvuru yapıldıktan sonra onayı kaldırılmış projeler değerlendirmeye alınmaz.

14. Proje kitapçığı basılı olarak verilecek mi?

Proje sürecinde ve sonucunda herhangi bir basılı materyal verilmeyecektir. Soru 11’de verilmiş olan linkler yardımıyla geçmiş yıllara ait projelerin listesine yıl bazlı olarak erişilebilmektedir. 

15. Sürecin hangi aşamasında belge alacağım?

Bölge Sergisi ve Final aşamalarına katılan projeler için proje sahibi öğrencilere katılım belgesi, proje danışmanlarına  ise teşekkür belgesi takdim edilir. Bu aşamalarda dereceye giren projeler için yalnızca proje sahibi öğrencilere Başarı Belgeleri verilir.

16. Proje başvuruları ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve değerlendirme kriterlerine nasıl ulaşılabilir?

Proje değerlendirme kriterleri, yarışma aşamalarına ve başvuru alanlarına göre güncellenmiştir. İlgili kriterlere ve yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye yarışmanın web sayfasından ulaşılabilir:

https://www.tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/icerik-lise-ogrencileri-arastirma-projeleri-yarismasi 

https://tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/icerik-ortaokul-ogrencileri-arastirma-projeleri-yarismasi 

17. Yarışmalara kimler katılabilir? Katılımla ilgili sınırlamalar söz konusu mudur?

Yarışmalara, Türkiye ve KKTC’de örgün ve açık öğretim sisteminde öğrenim gören tüm lise ve ortaokul öğrencileri katılabilir. Yarışmaya her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok üç öğrenci tarafından hazırlanır. Yarışmaya başvuruda bulunacak bir projedeki öğrenciler ve danışman farklı okullardan olabilir. 

18. Proje değerlendirme sonuçlarına itiraz edilebilir mi?

Proje başvurularının bilimsel değerlendirmesi yarışmanın web sayfasında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, alanlarında uzman jüri üyeleri tarafından objektif bir şekilde yapılmaktadır. Değerlendirme sonucuna yargı yolu dışında itiraz kabul edilmez. 

19. Proje başvurumu ne zaman geri çekebilirim?

Başvurusu yapılan projeler, ancak ön değerlendirme sonuçları açıklanmadan önce geri çekilebilir. 

20. Proje başvuruları ne zaman sona erer?

Başvuru sistemi, başvurunun bitiş günü saat 17.30’da kapanır. Başvuru sistemi kapandıktan sonra öğrenci ve danışman bilgileri dâhil hiçbir değişiklik talebi kabul edilmez. Herhangi bir nedenle sistemde başvurusu tamamlanmamış projeler değerlendirmeye alınmaz. 


Bu sayfa İzmir Bölge Koordinatörlüğü web sitesinden derlenmiştir. 

İLETİŞİM

 

Erzurum Teknik Üniversitesi

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi

25100 Yakutiye/ERZURUM

 

Tel: 444 5 388- 2300

       444 5 388- 2702


BU SİTE

 

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen 2204 A/B kodlu yarışma çağrılarının Erzurum Bölge Koordinatörlüğü resmi internet sitesidir.